Motívumok

Izraeli ékszer motívumok

Az izraeli ékszerekben felhasznált motívumok az Izraeliták történelmére vezethető vissza. Az Egyiptomból való kivonulásuk után a Sínai sivatagban eltöltött idő alatt isteni utasításra többféle tárgyat kellett elkészítsenek. Többek között a a frigyládát amelynek tetején két szemben álló angyal volt széttárt szárnyakkal. A papi öltözék szerves részét képezte a melldísz, amely 4 egymás alatti 3-3 drágakövekkel díszített részre volt osztva.

Ehhez a következő drágaköveket használták

  • szárdomix, topáz, smaragd
  • rubin, zafír, gyémánt
  • opál, achát, ametiszt
  • krizolit, onix, jáspis

Izraeli ékszer motívumok

Izraeli ékszer motívumok

Ezek Izrael 12 fiát jelképezték. A válldísz onix kövekkel volt díszítve. Ezeket a drágaköveket jelenleg is előszeretettel használják az ékszereiknél. Nagyon jellemző továbbá a mandulavirág forma, amit az akkori arannyal bevont fafaragások is sűrűn tartalmaztak. Léteztek egyedi szövetszálakkal átfont láncok. A szöveteknél szintén vallási eredetűen a karmazsin vörös, a kék és fehér, az arany és ezüst az uralkodó. A jelenlegi ékszereknél, amelyek valamilyen módon szövettel, vagy más módon színekkel vannak kombinálva többnyire ezeket tartalmazzák. Kultikus jelleggel néha a tízparancsolatot tartalmazó két kőtábla jelképét is beépítik az ékszerek díszítésébe. A papi ruha alján található csengettyűk, valamint a nép, illetve a katonák összehívását szolgáló két ezüst kürt szintén előfordulhat a minták között. A hét ágú gyertyatartó már későbbi a jeruzsálemi templom építése körüli időkből származik. Ez Izrael hét törzsét jelképezi, persze jelenleg is megtalálható ez a forma mint dísz gyertyatartó, illetve magát a formát mint motívum is beépítik az ékszerekbe.

A hagyományos népi ruháik mintázatában megtalálható különböző csigaformák is tovább élnek a jelenkori díszítőelemekben.

Végül, de nem utolsó sorban megemlíteném a történelmük mozzanatait ábrázoló formákat is például a nílusi vitorlást, ami az egyiptomi tartózkodást ábrázolják, a tevét, ami a sivatagban eltöltött időszakot mutatja, az oroszlán a későbbi királyságot, majd a templom motívum a templom megépülésére utal. Lehetnek még esetleg izraeli serlegek formái is. Összességében tehát a fenti motívumok variációi képviseli leginkább ezt az ékszer kategóriát, amivel egyediséget, exkluzivitást kölcsönöz nekik.

Izraeli ékszer motívumok Izraeli ékszer motívumok Izraeli ékszer motívumok Izraeli ékszer motívumok